Зборівська міська рада Тернопільського району Тернопільської області громада

Тернопільська область, Тернопільський район

ІНФОРМАЦІЙНА ДОВІДКА ЩОДО ОДЕРЖАННЯ РІЗНИХ ВИДІВ ДОПОМОГ НА ПРОЖИВАННЯ ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНИМ ОСОБАМ

Дата: 25.07.2022 08:33
Кількість переглядів: 254

 

 Внутрішньо переміщені, які претендують на грошову допомогу від держави та міжнародних організацій мають отримати статус внутрішньо переміщеної особи, а саме: одержати довідку відповідно до Порядку оформлення і видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01 жовтня 2014 р.   № 509 ,,Про облік внутрішньо переміщених осіб” (із змінами).

 Допомога для внутрішньо переміщених осіб з державного бюджету надається відповідно до Порядку використання коштів державного бюджету для надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 20 березня 2022 р.   № 332.

 За березень – квітень допомогу отримують люди, які перемістилися з тимчасово окупованої території у Автономній Республіці Крим і м. Севастополя, а також з територій активних бойових дій, а саме Волинської, Дніпропетровської, Донецької, Житомирської, Запорізької, Київської, Луганської, Миколаївської, Одеської, Сумської, Харківської, Херсонської, Чернігівської областей та м. Київ (Розпорядження КМУ № 204 від 06 березня 2022 року) і отримали довідку про перебування на обліку внутрішньо переміщених осіб (ВПО).

 Починаючи з травня така допомога надається ВПО:

  • які перемістилися з території територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні)
  • ВПО, у яких житло зруйноване або непридатне для проживання внаслідок пошкодження і які подали заявку на відшкодування відповідних втрат, зокрема через Дію.

 Перелік територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), затверджується Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій за погодженням з Міністерством оборони на підставі пропозицій відповідних обласних, Київської міської військових адміністрацій.

 УВАГА! Оновлений перелік територіальних громад, що розташовані в районах проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні) – https://cutt.ly/tGn90L2

 Допомога надається щомісячно з місяця звернення на весь період введення воєнного стану плюс один місяць після його припинення чи скасування.

 Допомога виплачується за повний місяць незалежно від дати звернення за її наданням та дати припинення чи скасування воєнного стану.

 Розмір допомоги для осіб з інвалідністю та дітей – 3000 гривень на місяць, для інших осіб – 2000 гривень на місяць.

 Окрім державної допомоги внутрішньо переміщені особи можуть отримати міжнародну цільову грошову підтримку, що реалізується спільно з Урядом України.

Програма „Спільно” від ЮНІСЕФ

 Постанова Кабінету Міністрів України від 5 квітня 2022 р. № 405 „Про реалізацію спільного з Міжнародним надзвичайним фондом допомоги дітям при Організації Об’єднаних Націй (ЮНІСЕФ) проекту щодо додаткових заходів соціальної підтримки найбільш вразливих категорій населення” ЮНІСЕФ або ж Дитячий фонд ООН – це спеціалізована структура Організації об’єднаних націй, яка була створена у грудні 1946 року для захисту прав та інтересів дітей з моменту народження і до початку дорослого життя.

 Очевидно, що на допомогу за цією програмою можуть розраховувати родини з дітьми. Категорії таких родин наступні:

  • мають троє і більше дітей до 18 років, з яких принаймні одна дитина не досягла двох років;
  • мають двоє і більше дітей до 18 років, з яких принаймні одна дитина з інвалідністю.

 Подати заявку також можуть названі батьки чи офіційні опікуни, якщо теж відповідають цим вимогам.

 Що б отримати допомогу, необхідно заповнити анкету https://register.unicef.org/

 Перед подачею заявки, будь ласка, ознайомтеся з критеріями програми та перегляньте інструкцію щодо заповнення заявки тут: https://youtu.be/R1_04Fo2vHU.

 Заявку розглянуть фахівці ЮНІСЕФ і ухвалять відповідне рішення. Про нього вас сповістять SMS із з короткого номеру 4224.

 Якщо ви відповідаєте критеріям, вам нарахують тримісячну допомогу в розмірі 2 220 грн на кожного, але не більше як на п’ятьох членів домогосподарства.

 Цю суму ви отримаєте єдиним банківським переказом на вказаний вами рахунок.

 Виплата здійснюється протягом 4 тижнів з моменту заявки.

 Для сімей, які не мають банківського рахунку чи доступу до нього, ЮНІСЕФ обіцяє альтернативні способи отримання допомоги.

 Детальніше на https://unicef.org/ukraine/spilno-cash-transfers або за номером гарячої лінії „Спільно” 0 800 600 017 (щодня з 8:00 до 22:00, безоплатно).

 

Допомога ВПО від Агентства ООН у справах біженців

 Постанова Кабінету Міністрів України від 15 квітня 2022 р. № 445 „Про реалізацію спільного з Управлінням Верховного комісара ООН у справах біженців проекту щодо додаткових заходів із соціальної підтримки внутрішньо переміщених осіб”

 Агентство ООН у справах біженців ще в березні розпочало збирати дані для надання своєї допомоги, зокрема грошової, людям, які були змушені покинути свої домівки через війну. У цьому агентству допомагає низка благодійних фондів і громадських організацій.

 На цю програму можуть розраховувати люди, які виїхали до Вінницької, Дніпропетровської, Закарпатської, Івано-Франківської, Кіровоградської, Львівської, Полтавської, Тернопільської, Черкаської, Чернівецької, Хмельницької областей.

 Розмір допомоги – 2 220 грн на кожного члена родини на місяць. Вона покриває тримісячний період.

 Агентству ООН у справах біженців знадобиться від вас і кожного члена вашої сім’ї з вами така інформація:

  • ПІБ;
  • місце, дата народження, номер телефону тощо;
  • ідентифікаційний код платника податків;
  • свідоцтво про народження дітей (за наявності);
  • довідка ВПО (за наявності);
  • номер банківської картки.

 Зверніть увагу, що окрім номера картки у вас більше нічого не можуть вимагати – ні PIN-код, ні CVV/CVC-код (три цифри на звороті).

 Якщо ви відповідаєте критеріям, уся сума за три місяці буде перерахована одному члену домогосподарства одним зі способів – на банківський рахунок або через Укрпошту.

 Переказ на банківський рахунок відбувається через фінансову установу Rapyd. У такому разі ви отримаєте SMS:

 Вітаю! Вам надійшов переказ від УВКБ ООН у розмірі ХХХХ грн. Це є грошова допомога для ВПО на 3 місяці. Гроші доступні на вашому картковому рахунку. Більше інформації за посиланням https://www.unhcr.org/ua/43231-unhcr–is–launching–a–cash–assistance–programme–for–idps–ua.html або гарячою лінією 0800 307 711.

 Через Укрпошту зможуть отримати гроші ті сім’ї, які не мають банківського рахунку, або вказали неправильні реквізити. Перелік доступних відділень надається після реєстрації.

 Для отримання платежу людині необхідно прийти з паспортом до відділення Укрпошти.

 Якщо у вас виникли додаткові запитання щодо допомоги, ви можете зателефонувати до Управління Верховного комісара ООН у справах біженців за номером 0 800 307 711, або написати на unhcrukraine.cash@gmail.com. Також є група в телеграмі.

 

Допомога від Всесвітньої продовольчої програми ООН

 Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 15 квітня 2022р. № 446 „Про реалізацію спільного з Всесвітньою продовольчою програмою ООН проекту щодо додаткових заходів із соціальної підтримки внутрішньо переміщених осіб” можна отримати ще один вид допомоги, на який не потрібно подавати додаткові заяви чи відомості. Списки на основі відомостей з Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб формує та передає Всесвітній продовольчій програмі ООН Міністерство соціальної політики.

 Вноситься така інформація:

  • ПІБ;
  • дата народження;
  • ІПН (або серія та номер паспорта за відсутності такого номера через релігійні переконання);
  • останнє задеклароване/зареєстроване місце проживання (область і район);
  • кількість переміщених членів домогосподарства;
  • контактний номер мобільного телефону.

 За результатами розгляду та проведеної перевірки задля уникнення подвійних виплат, Всесвітня продовольча програма ООН надсилає повідомлення на вказаний контактний номер з кодом підтвердження та інформацією, як отримати грошовий переказ.

 Розмір допомоги – 2 220 гривень на кожного члена домогосподарства на місяць, але не більш як для трьох осіб.

 Виплата здійснюється щомісяця протягом трьох місяців через систему міжнародних грошових переказів Western Union.

 

Допомога від Міжнародної організації міграції

 Міжнародна організація з міграції коштом початкового фінансування з Центрального фонду реагування на надзвичайні ситуації (CERF), Європейського Союзу, Канади, Німеччини та Бюро гуманітарної допомоги Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) ще в березні розпочала програму грошової допомоги для внутрішньо переміщених осіб.

 Програма наразі охоплює лише Вінниччину та Закарпаття. Планується розширення на Івано-Франківську, Львівську та Чернівецьку області.

 Для отримання допомоги потрібно зареєструватися як ВПО в місцевих органах соціального захисту або ж ЦНАПі.

 Пріоритет надається вагітним, самотнім батькам, сім’ям з двома або більше дітьми, родинам, де є люди з інвалідністю, людям поважного віку (65+ років) – тобто найменш захищеним верствам населення.

Розмір виплати складає 2 220 грн на особу.

 За додатковою інформацією звертайтеся Сафа Мсеглі (Safa Msehli) smsehli@iom.int, +4179 403 5526, Пол Діллон (Paul Dillon) pdillon@iom.int, +4179 636 98 74.

 

Допомога від Норвезької ради у справах біженців

 Станом на 3 травня в програмі Норвезької ради у справах біженців (NRC) зареєструвалися вже 40 тис. родин. Реєстрація триває.

 Долучитися можна тільки через чат-бот у месенджері WhatsApp. Для цього завантажте застосунок (Android, iOS, комп’ютери Mac або Windows), додайте в контакти номер 0 800 609 844 та відправте на нього повідомлення з текстом «NRC» (без лапок).

 Зверніть увагу, що в процесі реєстрації вам потрібно буде сфотографувати свої документи для посвідчення особи.

 Наразі реєстрація проходить лише за допомогою чат-боту у WhatsApp. організація не має посилань з гугл-формами або чат-ботів в інших месенджерах чи сайтах. Читайте уважно інструкції, що вам надходять у чат-боті, щоб уникнути помилок та пришвидшити процес реєстрації», – кажуть в NRC.

 Зворотній зв’язок після реєстрації займає до 10 днів. Надходження коштів – через місяць після реєстрації.

 Розмір допомоги складає 2 220 грн на кожного члена родини на місяць. Сумарно виплати розраховані на три місяці.

 За безоплатною правовою допомогою  можна звернутися на гарячу лінію Норвезької ради у справах біженців: 0 800 302 007.

 Фінансова допомога від міжнародних організацій: розпочато прийом заявок через єДопомогу

 

 Уряд ухвалив розроблене Міністерством соціальної політики рішення, яке забезпечує можливість поширити додаткові виплати від міжнародних організацій на мешканців територій, які тимчасово окуповані, деокуповані або знаходяться в зоні активних бойових дій.

 Проєкт реалізовано Міністерством соціальної політики України за підтримки Міністерства цифрової трансформації України та Програми розвитку ООН в Україні, відповідно до завдань меморандумів Міністерства соціальної політики України з Місією Міжнародного Комітету Червоного Хреста в Україні та Товариством Червоного Хреста України, ЮНІСЕФ, Всесвітньої продовольчої програми ООН та Управління Верховного комісара ООН у справах біженців.

 Відповідно до постанови КМУ № 457 від 16 квітня 2022 р. „Про підтримку окремих категорій населення, яке постраждало у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України”, передбачається можливість надання підтримки у вигляді грошових виплат, шляхом надання допомоги міжнародними організаціями.

 Заповнити заявку на допомогу перейшовши на сайт: https://aid.edopomoga.gov.ua/.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.