Зборівська міська рада Тернопільського району Тернопільської області громада

Тернопільська область, Тернопільський район

Хто «ЗВЕРХУ» у депутатському корпусі Зборівської міської ради?

Дата: 05.07.2020 13:44
Кількість переглядів: 668



Дослідження-моніторинг роботи депутатів за 2019 провели учасники Молодіжного Корпусу Зборівської міської ради. Мета такого дослідження – це оцінка роботи депутатського корпусу та кожного депутата зокрема. Вважаємо, що така робота і її публічність сприятиме покращенню роботи депутатів у 2020 році та допоможе громадськості зрозуміти, хто представляє їх інтереси у раді.

В рамках співпраці з Програмою DOBRE молодіжна рада (Молодіжний Конгрес_ Зборівської ОТГ провела моніторинг діяльності депутатів міської ради в 2019 році за 3-ма критеріями:

- відвідування депутатами сесій місцевої ради

- особистий прийом громадян

- звіт за рік перед виборцями

Ми не оцінювали якість прийнятих рішень нашою радою. Але ми покажемо вам чіткі цифри, які говорять важливі речі про роботу депутатів нашої громади.

Інформацію було взято з відкритих джерел або отримано у відповідь на запит на публічну інформацію.

Нагадаємо, що відповідно до ст. 37 Закону України “Про статус депутатів місцевих рад” зазначає, що депутати місцевої ради повинні відвідувати сесії, проводити прийоми громадян, звітуватися перед виборцями та працювати в постійних депутатських комісіях ради.


ВІДВІДУВАНІСТЬ СЕСІЙ – ХТО «ЗВЕРХУ»?

У 2019 році відбулось 19 сесій, з них 7 – позачергові. Щоразу вдавалось зібрати потрібний кворум.

На усіх сесіях був присутній депутат Ничай Олександр Олександрович. По одній сесії пропустили Вербіцький Андрій Ярославович, Кирич Марія Володмирівна та Корінь Мирослава Володимирівна.

У 2019 році більше половини сесій пропустили із поважних причин депутати: Гузар Ігор Григорович ( був на 5-ти), Гамрач Василь Орестович ( був на 6-ти), Мотрук Василь Петрович ( був на 8-ми).

Не можна сказати, що депутати, які мешкають у віддалених селах, рідше приїжджають на сесії. Однак, є зв’язок між видом основної зайнятості депутатів та відвідуванням. Депутати, що мають власний бізнес – рідше бувають на сесіях.

" - Важко поєднувати сесії і роботу, коли це будній день і є зустрічі зовсім у іншому місті, які не скасувати. З комісіями легше, бо ці дати можна підлаштувати під членів комісії" - каже депутат Василь Гамрач.

ТО ЯК ВІДШУКАТИ СВОГО ДЕПУТАТА?

На сайті громади не опублікований графік і місце для проведення прийому громадян депутатами. Є список депутатів.

Графік прийому громадян кожного депутата особистий і залежить від потреб громадян його округу.

На нашу думку, люди не знають, як шукати і як звертатись до свого депутата, тому ми будемо сприяти, щоб інформацію про прийом громадян виставили на сайт, бо це зручніше для тих, хто не стикався з депутатами, але потребує прийому для вирішення важливого питання.

" - Насправді ми бачимось із виборцями, але дуже неформально, після церкви, чи особисто домовляємось, так і знаємо проблеми округу" - коментує депутат Ігор Добуш.

ЗВІТИ ДЕПУТАТІВ – МІФ ЧИ РЕАЛЬНІСТЬ?

Депутати офіційно не звітують, бо не знали, що це обов’язково. Під час зустрічей із громадянами діляться планами та здобутками, але це не відбувається у форматі офіційного звіту, як, наприклад, у голови ОТГ.

Ми дуже рекомендуємо депутатському корпусу затвердити графік звітів за весь період каденції. Мешканцям громади дуже важливо брати участь у таких заходах. Це сприяє прозорості роботи депутата і влади загалом. На таких заходах можна почути не лише пустостівну критику, а й конструктивну, поради, знайди однодумців серед активу округу.


НАШІ ВИСНОВКИ

Депутатство, по своїй суті, є волонтерством, тож вимагати стовідсоткового відвідування не можемо. Однак, ми вважаємо, що кожен у відповіді за те і тих, кого приручив, так і депутати мають відповідальність за інтереси своїх виборців. Робота депутата вимагає пожертв – власного часу, перш за все.

Не далеко до того, коли відбудуться нові місцеві вибори, ми хочемо закликати свідомих і активних спробувати свої сили, якщо вони готові віддати час на таку не просту, на нашу думку, роботу.

Приймаючи рішення за кого ж голосувати, можна спиратися на дані про те, як депутати виконували свої обов’язки у минулій каденції.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.