Зборівська міська рада Тернопільського району Тернопільської області громада

Тернопільська область, Тернопільський район

ІНФОРМАЦІЙНА КАМПАНІЯ «ДІТЯМ ПОТРІБНА СІМ'Я»

Дата: 16.08.2021 15:43
Кількість переглядів: 722

 

    Діти, які втратили батьків, або їхні батьки в силу різних обставин не можуть виконувати свої обов’язки, потребують родинного тепла і виховання.

  Службою у справах дітей Зборівської міської ради та відділенням соціальної роботи для сім’ї, дітей та молоді комунальної установи «Центр надання соціальних послуг» на території громади розпочато просвітницьку та інформаційно-роз’яснювальну кампанію  щодо популяризації сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування, запровадження наставництва та патронату над дитиною.

  Форми влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування у сім’ю: усиновлення, опіка/піклування, прийомні сім’ї (ПС), дитячі будинки сімейного типу (ДБСТ). Також є оплачувана соціальна послуга – сімейний патронат та безоплатна послуга-наставництво.

  Усиновлення – це прийняття у сім’ю дитини на правах народженої, з усіма правами та обов'язками, як із боку дорослих, так і з боку дітей. Питання усиновлення регламентується Сімейним кодексом України, де визначено які особи можуть та не можуть бути усиновлювачами, яких дітей можна усиновити та правові наслідки усиновлення.

  Опіка та піклування над дітьми – це влаштування дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, в сім’ї громадян України, які перебувають переважно в сімейних, родинних відносинах із цими дітьми з метою забезпечення їх виховання, освіти, розвитку, захисту їх прав та інтересів. Опіка та піклування встановлюється з метою виховання неповнолітніх дітей, які внаслідок смерті батьків, позбавлення батьків батьківських прав або з інших причин залишилися без батьківського піклування, а також для захисту особистих і майнових прав та інтересів цих дітей. Опіка та піклування оформлюється переважно родичами дитини.

  Прийомна сім’я - це сім’я або особа, що не перебуває в шлюбі, яка добровільно взяла на виховання та спільне проживання від одного до чотирьох дітей–сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

  Дитячий будинок сімейного типу – окрема сім’я, яка створюється за бажанням подружжя або окремої особи, яка не перебуває у шлюбі, які беруть на виховання та спільне проживання не менш як 5 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Загальна кількість дітей у дитячому будинку сімейного типу не повинна перевищувати 10 осіб, враховуючи рідних дітей. Діти перебувають у дитячому будинку сімейного типу до досягнення 18-річного віку, а в разі продовження навчання — до 23 років або до закінчення навчання.

  Патронат над дитиною (нове сімейне законодавство). Внесеними змінами у Сімейний кодекс України 2016 року визначено термін патронат над дитиною як "тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин".

   Метою патронату над дитиною є забезпечення захисту прав дитини, яка через складні життєві обставини тимчасово не може проживати разом з батьками/законними представниками, надання їй та її сім’ї послуг, спрямованих на повернення у сім’ю відповідно до найкращих інтересів дитини.

   Інформаційна кампанія проводиться для пошуку кандидатів у прийомні батьки, батьки- вихователі, наставники та патронатні вихователі з метою захисту права кожної дитини на проживання в умовах наближених до сімейних та зменшення ризиків потрапляння дітей у заклади інституційного догляду.

  Якщо Ви небайдужі до долі дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування , та дітей, які опинились в складних життєвих обставинах, згідні оточити їх турботою, а головне змінити їхню долю на краще, звертайтеся до КУ «Центр надання соціальних послуг» та служби у справах дітей Зборівської міської ради  за адресою: м. Зборів вул. Б.Хмельницького, 24.

  Любов Горба, начальник Служби у справах дітей Зборівської міської ради

  Оксана Футорська, завідувач відділення соціальної роботи для сім’ї, дітей та молоді    КУ «ЦНСП»Зборівської міської ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.