Зборівська міська рада Тернопільського району Тернопільської області громада

Тернопільська область, Тернопільський район

Перші кроки до співпраці між містами Зборів Україна та Горжіце Чеська республіка

Дата: 15.06.2018 10:57
Кількість переглядів: 3578

У суботу, 9 червня, біля «вежі незалежності» містечка Горжіце пройшла урочиста церемонія вшанування вояків Чехословацьких легіонів, які сто років тому вибороли чехословацьку незалежність. В церемонії взяли участь Міністр регіонального розвитку ЧР Клара Досталова, Гетьман Краловоградецького краю Їржі Штєпан, Посол України в Чехії Євген Перебийніс, мер міста Горжіце Алеш Свобода та мер міста Зборова Руслан Максимів.

В цьому заході від Зборівської об’єднаної територіальної громади також взяли участь депутат міської ради Василь Мудло та начальник Зборівського районного відділу Управління ДСНС України в Тернопільській області Сергій Корнійчук.

Місто Зборів має особливу символіку для чехів, оскільки саме там у 1917 році відбулася перша битва Чехословацького легіону проти Австро-угорських військ. Посол України в Чехії Євген Перебийніс нагадав присутнім у своїй промові, що 100-річчя державності цього року відзначає і Україна. Щоправда, УНР, на відміну від Чехословаччини, проіснувала лише кілька років. Також Посол відзначив роль президента Т. Масарика у створенні умов для розвитку українського життя у Чехословаччині між двома світовими війнами.

Одним із пунктів даної програми було відкриття виставки «Фестиваль мистецтв» у Галереї скульптур присвяченій українським митцям

  • експонати: фарфорова скульптура, живопис, статуї, виступ українського народного колективу «Радість» програма відбулася у присутності посла України в Чеській Республіці, міського голови Зборова та Горжіце.

Також  біля Масарикової вежі незалежності відбулося депонування ґрунту з поля битви біля міста Зборова яку Руслан Максимів привіз у капсулі, та яка була урочисто закладена у фундамент реконструкції вежі. Відбулась церемонія вдаряння молотом по першому камені, яким було розпочате будівництво вежі Т.Г. Масариком у 1926 році.

На наступний день заступник міського голови Іван Долежал провів екскурсію містом Зборівській делегації та показав як вирішуються питання щодо розвитку інфраструктури міста в різних галузях:

  • культурній;
  • житлово-комунальній;
  • соціально-економічній;
  • пожежно-технологічній галузі;
  • освітній;
  • інвестиційній.

Метою даного візиту представників громади було налагодження партнерських відносин між містами Зборів Україна та Горжіце Чеська Республіка.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.